شرکت کارگزاری آراد ایرانیان-شعبه همدان
شرکت کارگزاری آراد ایرانیان-شعبه همدان

شرکت کارگزاری آراد ایرانیان-شعبه همدان

سیمان؛ صنعت آینده‌دار بورسی در دوران پساتحریم


با نگاهی به عرضه سیمان در بورس اوراق بهادار تهران طی سال‌های گذشته، این نماد تحت تاثیر سیاست‌های اقتصادی ناشی از تحریم‌ها و اجرای دو فاز قانون هدفمندی یارانه ها تغییرات قیمتی بسیاری را در تولید و عرضه تجربه کرده است؛ تا آنجا که می توان هم اکنون با تمامی فراز و فرودهایش از آن به عنوان یکی از صنایع آینده دار بورسی در دوران پساتحریم یاد کرد.

به گزارش خبرنگار ایسنا، صنعت سیمان با داشتن 32 زیر مجموعه در بازارهای بورس، فرابورس و پایه بورس معادل 2.5 درصد از ارزش کل بازار سهام را در اختیار دارد و 26 نماد از 32 نماد این مجموعه در فهرست پربیننده ترین نمادهای بورسی قرار دارد.

مرور سهام این صنعت در فاصله سال های 1392 تا 1384حاکی از روزهای خوشی برای سهامداران این صنعت است. از سال 1382 و قبل از ترکیدن حباب بورس تهران تا سال 1384، سهام شرکت‌های سیمانی جزو پر اقبال‌ترین سهام بورسی محسوب می‌شدند. تا اینکه سکه خوش اقبال این صنعت در سال های بعدتر روی دیگری را به صاحبان این صنایع و بازار معاملاتی نشان داد.

در سال 1389 عرضه سیمان در مناطقی از شهر تهران و شهرهای اطراف آن به شدت کاهش پیدا کرد، بطوری که عوامل ساخت و ساز در پروژه های 99 ساله این اتفاق را در شرایطی که وزارت صنایع از رشد 23 درصدی تولید سیمان خبر می داد، عجیب توصیف کردند. شاخص این صنعت در زمستان سال 1390 هم زمان با اوج گیری نرخ ارز رو به افزایش گذاشت، بطوری که شاخص این صنعت تا خرداد 1391 به بیشینه تاریخی خود رسید.

مجموع ارزش بازار شرکت‌های سیمانی در سال 1391، 32 هزار میلیارد ریال بود که به موجب آن 3 درصد از کل ارزش بازار تهران به این صنعت اختصاص یافت و لقب نهمین صنعت عمده بورس را بعد از صنعت خودرو از آن خود کرد.

سال 1391 سال پررونق این صنعت به‌شمار آمد تا جایی‌که بر اساس گزارش عملکرد سه ماهه 18 شرکت سیمانی در ابتدای آن سال معادل یک سوم از سود پیش بینی شده این صنعت پوشش یافت و از نظر بازده در آن سال مالی صنعت سیمان بیشتر از بازده بازار محاسبه شد.

حال و هوای سیمان در تالار شیشه‌ای

طی سال های گذشته صنعت سیمان در تالار شیشه ای حال و هوای دیگری به خود گرفت. این تغییر را می توان در کاهش سهم سیمانی‌ها در شرکت‌های سرمایه‌گذاری و منفی شدن سهام آنها در بورس تهران مشاهده کرد. تغییرات قیمت سهام سیمان تهران طی دو سال اخیر یکی از این نمونه‌هاست که نشان می‌دهد افت سریع قیمت سهم، موجب رسیدن شاخص قدرت نسبی به محدوده بیش فروش شده است.

به گفته کارشناسان، وضعیت سهام صاحبان صنعت سیمان جالب نیست و با افت ارزش سهام مواجه شده است. این افت قیمت سهام که چند سالی است ادامه دارد تا به حدی بوده که موجب شده تا ارزش سهام سیمان در بورس به کمتر از یک سوم ارزش ذاتی و واقعی کاهش یابد.

افزایش هزینه تمام شده سیمان در پی تحریم های اقتصادی و سیاست های یارانه ای منجر به کاهش حاشیه سود شرکت های سیمان شد؛ تا جاییکه در سال 1393 با زیان 28 درصدی کل بازار شاخص صنعت سیمان نیز زیانی 15.42 درصدی را برای سهامدارانش بهمراه داشت. در همان سال تنها شش شرکت از 32 شرکت سیمانی تعدیل مثبتی را در گزارشات خود اعلام داشتند.

بداقبالی شرکت های سیمانی در سال گذشته تنها به زیان شاخص بورس ختم نشد. به علت رکود ساخت و ساز، تعطیلی بسیاری از پروژه های عمرانی از جمله مسکن مهر بدلیل فشار تحریم ها و مشکلات اقتصادی، کاهش صادرات بدلیل جنگ و بحران سیاسی در کشورهای واردکننده سیمان از جمله عراق، افغانستان، یمن و سودان و افزایش بهای سوخت، این صنعت را با بحرانی جدی رو به رو کرد.

در حال حاضر حدود 70 کارخانه سیمان با ظرفیت اسمی 79 میلیون تن وجود دارد. صنعت سیمان بعد از صنایع بانکداری، خودرو و پتروشیمی چهارمین صنعت پربیننده بورس اوراق بهادار بوده و پس از صنایع نفت، بانک و پتروشیمی نیز چهارمین صنعت پربیننده فرابورس قلمداد می‌شود. از 31 شرکت سیمانی در بورس، شش شرکت از ارزش معاملاتی میلیاردی برخوردارند و هشت شرکت با تغییر قیمت نزولی و منفی همراه بودند که از شرکت‌های پرببینده این صنعت می‌توان به سیمان فارس و خوزستان و داراب اشاره کرد.

همچنین پیش‌بینی سود سال 1394 این شرکت‌های سیمانی با وجود تعطیلی یک ماهه واحدهای تولیدی کلینکر در پی انباشت آن در واحدهای تولید سیمان، تاثیری منفی گذاشت تا اینکه پیش بینی اکثر شرکت های این گروه با تعدیل منفی اعلام شد.

شرکت‌های سیمانی هم اکنون برای جبران بدهی‌هایی که مشمول افزایش هزینه ها و بدهی‌های ارزی است، افزایش 17 درصدی قیمت را در دستور کار خود قرار دادند. افزایش قیمتی که به گفته شیخان، رییس انجمن صنفی تولید کنندگان سیمان، تنها راه پیش رو پس از افزایش قیمت برق و گازوییل است که در صورت تحقق آن تاثیر بسزایی در میزان سوددهی این شاخص در بازار سهام خواهد داشت.

هم اکنون ظرفیت تولید سیمان در کشور 85 میلیون تن و میزان نیاز داخل 55 میلیون تن است. در خرداد ماه امسال تولید سیمان به 5 میلیون و 882 هزار و 99 تن رسید و توزیع آن طی سه ماه نخست امسال بالغ بر 12 میلیون و 676 هزار و 214 تن بوده است.

عبدالرضا شیخان با امیدواری از برطرف شدن مشکلات بازار داخلی سیمان و همکاری وزارت مسکن و شهرسازی و بتنی شدن بخشی از روکش‌های جاده ای کشور برای افزایش ایمنی و طول عمر جاده ها و کاهش استهلاک خودروها، آینده بازار داخلی سیمان تا پایان سال 1394 را خارج شده از رکود پیش بینی کرده است.

ناگفته نماند که بدلیل تقاضای لازم در بازار داخلی، رکود در حوزه بازار مسکن و طرح های عمرانی و مشکل صادرات، کارخانه های سیمان با هفت درصد ظرفیت اسمی تولید می کنند که این مساله منجر به کاهش بازدهی این شرکت ها و افزایش قیمت تمام شده سیمان شده است.

به نوشته بلومبرگ، شرکت سرمایه گذاری چارلمگ لندن پیش بینی می کند که سرمایه گذاری در نمادهای بانکی، شرکت های ارتباطی و صنایع سیمانی در بازار اوراق بهادار تهران چه پیش از لغو تحریم ها و چه پس از آن قابل انجام است و این تمایل بدلیل خواسته ی سرمایه گذاران خارجی برای آمادگی حضور در بازار سهام ایران پیش از آرام شدن فضای اقتصادی ایران در پی لغو تحریم هاست.

براساس این گزارش، شرکت‌های سرمایه گذار خارجی مایلند تا پیش از نهایی شدن مذاکرات هسته ای ایران- آمریکا وارد معاملات "بازار رونق پذیر بورس تهران" شوند، چراکه پایین بودن ارزش بازار سهام ایران برای سرمایه‌گذاران حاشیه‌ای خارجی تشویق کننده است.

از طرفی دیگر بازار صادرات سیمان، ایران می‌تواند با وسعت بخشیدن شعاع صادراتی منطقه ای از انباشت عرضه بکاهد. طرح های عمرانی دوحه برای میزبانی جام جهانی 2022 در قطر، ساخت پروژه های عظیم ساختمانی دوبی برای برگزاری اکسپو 2020 و افزایش تقاضا در ساخت و ساز در عربستان سعودی می تواند این کشورها را در مسیر آینده صادراتی سیمان ایران از طریق مکانیسم شفافی همچون بورس قرار دهد.

ایسنا

تعدیل پیش بینی سود هرسهم سال 94 "حتوکا"

آرمان-آتی: حمل و نقل توکا پیش بینی سود هرسهم سال 94 خود را کاهش، و از مبلغ 454 ریال به 379 ریال رساند تا طی سه مله 17 درصد از پیش بینی خود را پوشش دهد. شرکت دلیل کاهش سود خود را مربوط به حمل ریلی مواد اولیه و کاهش درآمد ناشی از کمیسیون دریافتی در شعبه بندرعباس اعلام نموده است.

سقوط بورس به کانال 67 هزار واحد


به گزارش خبرنگار اقتصادی میزان، شاخص کل بورس دقایقی پیش با کاهش 59 واحدی در ارتفاع 67 هزار و 991 ایستاد.

در ساعات ابتدایی معاملاتی امروز (چهارشنبه) نمادهای حکشتی، خپارس، خکاوه و ورنا بیشترین منفی و ثاخت، بموتو و آکنتور بیشتر تاثیر مثبت را بر نماگرهای بورس داشتند.
 

قطره

چشم انداز بلند مدت بورس


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی (ایستانیوز)،با کاهش 14/ 0 درصدی شاخص کل، ارزش کل معاملات بازار سهام روز گذشته به 3/ 851 میلیارد ریال رسید که نسبت به دوشنبه افت 4/ 26 درصدی را نشان می‌دهد. حجم کل معاملات نیز با کاهش 68/ 12 درصدی بالغ بر دادوستد 8/ 467 میلیون سهم شد. سه‌شنبه نمادهای پارسان، حکشتی و شپدیس به ترتیب با اثرات 01/ 72، 61/ 69 و 9/ 34 واحدی بر شاخص، بیشترین اثر منفی را بر ریزش بورس داشتند. این در حالی است که تایپکو، فارس، همراه و مبین با ثبت رشد قیمت‌ها در زمره نمادهایی قرار گرفتند که بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل بازار سهام و در نتیجه جلوگیری از افت بیشتر شاخص طی این روز ایفا کردند.

از چهارشنبه هفته گذشته و در واقع از فردای روزی که توافق هسته‌ای به‌طور رسمی اعلام شد، شاخص حدود 2 درصد افت کرده است؛ در حالی که در بازه دو هفته‌ قبل از اعلام این رخداد تاریخی و در فاصله روزهای 9 تیر تا بیست و سوم این ماه بازدهی شاخص به حدود 7 درصد رسیده بود.

از این رو طی روزهای اخیر روند ریزشی قیمت اغلب سهم‌ها برخلاف انتظاراتی که نسبت به رشد بورس پس از اعلام توافق هسته‌ای وجود داشت، موجب شده تا بسیاری از کارشناسان و کارگزاران دلایل مختلفی را برای این رخداد مطرح کنند که از آن جمله می‌توان به مواردی همچون موعد تسویه خریدهای اعتباری، ترافیک برگزاری مجامع گروه‌های مهم بورسی مانند بانکی‌ها، پالایشی‌ها و... و در نتیجه توقف نمادهای فعال این گروه‌ها، گزارش‌های نه چندان دلچسب سه ماهه شرکت‌ها، فروش گسترده از جانب حقوقی‌ها به امید خرید سهام در قیمت‌های پایین‌تر، فشار سیاسی از جانب گروهی خاص و... اشاره کرد. بررسی‌های «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد دو شائبه در شرایط کنونی در مورد دلایل ریزش بازار سهام پذیرفتنی نیست؛ اول آنکه رفتار بورس تحت برخی رفتارهای سیاسی نیست که این رفتارها را عامل فشار فروش بعد از توافق قلمداد کنیم. نکته دیگر که این روزها شنیده می‌شود آن است که عدم حمایت متولیان بازار سهام به‌طور خاص دولت و سازمان بورس و حتی برخی عدم وضع محدودیت‌ها بر سر راه حقوقی‌ها باعث ریزش بازار سهام شده است که بررسی‌ها از معیوب بودن هر دو نظر برای تحلیل حکایت دارند.

بازدهی مثبت بورس در بلند‌مدت در پی تاثیرات لغو تحریم‌ها بر اقتصاد
عضو هیات مدیره مشاور سرمایه‌گذاری آوای آگاه در گفت‌و‌گو با «دنیای اقتصاد» درخصوص این ابهام که چرا با وجود انتشار اخبار مثبت از ابعاد مختلف توافق هسته‌ای بازار روند نزولی را در پیش گرفته است، گفت: اگر به رفتار بازار سرمایه در زمان انتشار قطعنامه‌های تحریم‌های پیشین نیز نگاهی بیندازیم، متوجه می‌شویم رفتار کنونی بازار چندان عجیب نیست. در آن ایام از فردای صدور قطعنامه‌ها بازار روند صعودی به خود می‌گرفت و بعد از چند روز رشد، در بازه زمانی بلندمدت‌تری، مجدد روند نزولی بزرگ‌تری را تجربه می‌کرد.  احسان رضاپور نیکرو ادامه داد: رفتار کنونی بازار سهام نیز شباهت زیادی با همان ایام دارد؛ ولی عکس رویه قبلی. این بار بازار قبل از انتشار بیانیه و خبر توافق بعضا در نمادهایی با رشد بیش از 30‌درصدی شاخص همراه بود. این درحالی است که همه ما می‌دانیم تاثیرات این توافق کوتاه‌مدت نیست و در بازه میان مدت تا بلند‌مدت آثار خود را بر اقتصاد کشور نشان خواهد داد.

این کارشناس بازار سهام افزود: از سوی دیگر سیگنال مشخصی از ورود پول‌های جدید از سوی نهادهای بزرگ نیز مشاهده نمی‌شود که دلایل مشخصی دارد. نخست اینکه به دلیل فشارهای موجود و نیاز به نقدینگی، اکثر نهاد‌ها خود نیاز به منابع مالی برای خروج از شرایط فشار مالی که در آن گرفتار شده‌اند دارند که بعضا حتی به عرضه سهام نیز می‌پردازند و از سویی دیگر به‌طور منطقی عجله‌ای برای ورود به بازار ندارند؛ چرا که به نظر نمی‌رسد از بازده پرسرعت و بسیار جذابی در بازار سرمایه عقب بمانند. اما به هر ترتیب اعتقاد دارم با پیشرفت فرآیند توافق و دریافت مطالبات نهادهای خصوصی و دولتی از یکدیگر و کاهش فشارهای مالی، به مرور شاهد ورود منابع جدید یا برگشت منابع به بازار سرمایه باشیم که روند ماه‌های آینده را بیشتر متاثر می‌سازد. در واقع انتظار این است که به مرور کف قیمت سهام شرکت‌های پر‌پتانسیل بالاتر از ماه‌های پیش و جاری خواهد بود.

 وی با رد برخی شائبه‌ها مبنی بر فشار سیاسی از جانب گروهی خاص برای به چالش کشیدن مساله توافق و فروش حقوقی‌ها به قصد خرید سهام در قیمت‌های پایین‌تر که گفته می‌شود این موارد موجب ریزش بورس طی چند روز اخیر شده‌اند، گفت: این هفته، هفته بسیار پرترافیک مجامع شرکت‌های بورسی بود. در این میان شرایط رکودی حاکم بر فضای اقتصادی کشور باعث شده اکثر شرکت‌ها با مشکلات تامین مالی و سرمایه در گردش مواجه باشند. این موضوع تاخیر در پرداخت سود شرکت‌ها را موجب شده و بسیاری از اشخاص حقیقی و حقوقی تمایلی به حضور در مجامع و دریافت سود سهام خود در ماه‌های آینده ندارند و از آنجا که در روز بازگشایی رقمی حدود سود تقسیمی از قیمت سهام شرکت‌ها کاسته می‌شود بنابراین به‌طور منطقی، ترجیح می‌دهند نقد را اولویت قرار دهند و به امید نسیه نمانند.

رضاپور توضیح داد: بدون شک خرید‌های اعتباری و نگرانی از ضرورت فروش در قیمت‌هایی که سود از آن کاسته شده است، در ایام موعد تسویه کارگزاری‌ها نیز روی این مساله تاثیر‌گذار بوده است. فراموش نکنیم اشخاص حقوقی نیز تیم‌های کارشناسی و اقتصادی خود را دارند و با توجه به مقتضیات و شرایط مالی خود، اغلب سعی می‌کنند بهترین تصمیم را بگیرند که البته به‌طور طبیعی برخی اوقات تشخیص‌های اشتباه داده‌اند و عرضه‌های آنها با خرید مجدد در قیمت‌های بالاتر همراه شده است. شاید برخی اظهار نظرهای تلویزیونی و بد اخلاقی‌های سیاسی رسانه‌ها شائبه‌های اخیر را در ذهن فعالان بازار سرمایه تشدید کرده باشد؛ ولی در مجموع وزن این سناریو‌ها را به هیچ وجه بالا نمی‌دانم.

عضو هیات‌مدیره مشاور سرمایه‌گذاری آوای آگاه برخی اعتقادات مبنی بر عدم حمایت متولیان بازار سرمایه از بورس و لزوم دخالت این طیف را برای رونق معاملات و ورود نقدینگی به بازار سهام، نادرست دانست و بیان کرد: واقعیت این است که شرایط بازار سرمایه عجیب، غیرعادی و ملتهب نیست که نیاز به دخالت‌های مکرر داشته باشد و وضع قوانین خاصی را طلب کند. بررسی تاثیر بلندمدت برخی دخالت‌های نابجا نیز موید عدم توفیق و اثربخشی پایدار آنهاست. فقط به نظر می‌رسد اهالی بازار سرمایه که انصافا در یک سال و نیم اخیر فشارهای زیاد مالی را تجربه کرده‌اند، مقداری عجله دارند و برخی اظهارنظرهای خوش‌بینانه مبنی بر انتظار بازده سریع بازار سرمایه بعد از توافق آنها را بیش از حد امیدوار کرده بود.

وی گفت: به شخصه معتقد هستم در صورت تکمیل صحیح فرآیند توافق مطابق انتظارات رهبری و همراهی طرفین توافق در ادامه مسیر، بازار سرمایه پرپتانسیل‌ترین بازار از لحاظ بازده در بین بازارهای رقیب در یک سال آتی خواهد بود؛ اما با دربرداشتن افت و خیزهای مقطعی که ذات آن است و البته همگام با بهبود وضعیت واقعی شرکت‌ها در صنایع مختلف تاثیر‌پذیر.

نسخه بانک‌های سرمایه‌گذاری جهان برای بورس تهران


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی (ایستانیوز)،روزنامه نیویورک‌پست طی گزارشی با طرح این سوال که آیا شرکت‌های آمریکایی به دنبال ورود به بازار‌های ایران هستند؟ سراغ ‌هانس هومس، مدیرعامل صندوق تأمین سرمایه لاک کپیتال که یک میلیارد دلار ارزش دارد، رفته است. وی پس از سفر 9روزه‌ای که ماه گذشته به ایران داشته، اکنون معتقد است، این کشور برای سرمایه‌گذاری سرمایه‌گذاران آمریکایی مساعد است.


هومس در خصوص فضای کسب‌وکار ایران گفت: «شما نمی‌توانید فضای کسب‌وکاری بهتر از ایران برای سرمایه‌گذاران غربی تصور کنید.» وی در ادامه به جمعیت بسیار آموزش دیده و جوان اشاره می‌کند، همچنین اذعان دارد که جوانان ایرانی شیفته کالاهای غربی هستند.


در ادامه این گزارش به تمایل ایرانیان برای فست فود‌های زنجیره‌ای اشاره می‌کند و می‌افزاید که شرکت‌های آمریکایی نظیر پیتزا‌هات این کشور 78 میلیون نفری را پس از تحریم‌ها به‌عنوان بازار بزرگ بعدی خود می‌بینند. علاوه‌بر این، پیش‌بینی می‌شود شرکت‌های نفتی غربی جزو اولین شرکت‌هایی هستند که با سرمایه‌گذاری 100 میلیارد دلاری زیرساخت‌های انرژی ایران را نوسازی خواهند کرد و از طرفی شرکت‌های خودروسازی نیز پس از چند دهه محرومیت از بازار ایران، مجددا خود را برای ورود به این بازار آماده می‌کنند.

ایستا نیوز