شرکت کارگزاری آراد ایرانیان-شعبه همدان
شرکت کارگزاری آراد ایرانیان-شعبه همدان

شرکت کارگزاری آراد ایرانیان-شعبه همدان

برنامه‌ریزی مفصل برای حل مشکلات بازار سرمایه


محمد فطانت‌فرد رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در نخستین گفت‌وگوی خود با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با اشاره به اینکه پس از تصمیم شورای عالی بورس در سازمان بورس شروع به کار کرده‌ام، اظهار داشت: به زودی نشستی با رسانه‌ها برگزار خواهیم کرد و معارفه با رسانه‌ها نیز طبق برنامه‌ریزی وزارت اقتصاد انجام خواهد شد .

 

وی با اشاره به اینکه برای حل مشکلات بازار و برطرف کردن آن به طور مفصل برنامه‌ریزی کرده‌ایم، افزود: فعلا لازم است، برای مقدمه کار، بررسی‌های کاملی صورت پذیرد و سپس اقدام به شفاف‌سازی درباره حل مشکلات بازار شود .

 

رئیس سازمان بورس اوراق بهادار با تاکید براینکه بازار سرمایه متعلق به مردم است و باید در توسعه و تعالی آن همه مسئولان تلاش کنند، تصریح کرد: برنامه‌های توسعه‌ای بازار سرمایه ادامه خواهد یافت و برنامه‌های مفصلی هم برای حل مشکلات سرمایه‌گذاران وجود دارد .

 

وی در پاسخ به سوال خبرنگار فارس مبنی براینکه آیا برای حل مشکلات صنایع پالایشی در بورس برنامه‌ای دارید یا خیر گفت: در این زمینه هم به طور مفصل برنامه‌ریزی شده، به زودی مشکلات این صنعت هم با رایزنی‌ لازم حل و فصل خواهد شد .

 

فطانت‌فرد همچنین درباره تاثیر کاهش قیمت نفت در بازار سهام به خبرنگار بورس فارس گفت: کاهش قیمت نفت بیشتر تاثیر روانی داشته و باید در تک تک صنایع بررسی تحلیلی صورت پذیرد؛ در این باره نمی‌توان تاثیر کاهش قیمت نفت را در صنایع یکسان دانست و علاوه بر آن قیمت دلار و نفت را جداگانه تحلیل کرد، بنابراین آثار متفاوتی در این زمینه وجود خواهد داشت .

 

وی همچنین معتقد است کاهش قیمت نفت جای هیچ گونه نگرانی ندارد و باید به صورت کارشناسی اثرات آن مشخص شده و برای بازار شفاف شود .

 

دبیر شورای عالی بورس و اوراق بهادار در پایان خاطرنشان کرد: در این زمینه جلسه‌ای عصر روز چهارشنبه هفته گذشته برگزار شد و آثار این رویداد بر صنایع بورسی به طور مشخص و شفاف بررسی شد.

پرشین تحلیل

جدیدترین برنامه هند برای سرمایه‌گذاری در ایران


به گزارش ایسنا، هند مایل است امکان ایجاد مناطق ویژه اقتصادی پسگرد را که تحت آن شرکت‌های هندی عمدتا فعال در بخش کود و پتروشیمی تشویق می‌شوند در کشورهایی که مواد خام فراوان و نرخ‌های ارزان‌تری دارند کارخانه احداث کنند و محصول نهایی را به هند وارد کنند، مورد بررسی قرار دهد .

 

آنانت کومار، وزیر مواد شیمیایی و کود هند اظهار کرد که یک گروه کاری مشترک میان ایران و هند در این زمینه تشکیل شده و مقامات دو کشور برنامه همکاری را تهیه خواهند کرد .

 

در این بین بعضی از شرکت‌های دولتی شامل RCF و GNFCL سرگرم کار روی پیشنهادی برای ساخت کارخانه اوره- آمونیوم هستند .

 

وزارت مواد شیمیایی و کود هند ایران را مکان ایده آلی برای شروع پروژه منطقه ویژه اقتصادی پسگرد می‌داند زیرا بسیاری از پالایشگاه‌های هندی از ایران نفت خام وارد می‌کنند و روابط تجاری خوبی با شرکت‌های ایرانی دارند. در این بین هند ممکن است این پروژه را به میانمار و موزامبیک هم گسترش دهد زیرا این کشورها دارای منابع فراوان نفت و گاز هستند که برای صنعت نفت و پتروشیمی ایده آل محسوب می‌شود .

 

بر اساس گزارش اکونومیک تایمز، غلامرضا انصاری، سفیر ایران در هند ضمن گفت و گو در مورد همکاری میان دو کشور از آنانت کومار دعوت کرده به ایران سفر کند.

پرشین تحلیل

تغییر زمان عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا در هفته آینده


به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم؛ بنابر اعلام مدیریت پذیرش و بازاریابی بورس کالای ایران تاریخ عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالای ایران طی هفته آینده تغییر می کند .

براساس این اطلاعیه، عرضه محصولات پتروشیمی خارج از سیستم بهین یاب روز شنبه 29 آذرماه صورت خواهد گرفت؛ این در حالی است که  عرضه محصولات پلیمری مشمول سیستم بهین یاب، روز دوشنبه اول دی ماه انجام می شود. همچنین، محصولات ‌شیمیایی مشمول سیستم بهین یاب نیز در روز چهارشنبه 3 دی ماه بر روی تابلوی عرضه می رود .

همچنین زمان عرضه های فرآورده های نفتی و پتروشیمی در بورس کالای ایران از روز شنبه 6 دی ماه به روال معمول قبلی برخواهد گشت.

پرشین تحلیل

پربازده ترین صنعت بورسی در فصل خزان


صنعت ماشین آلات و تجهیزات از جمله صنایعی است که از ابتدای مهر ماه امسال تا روز گذشته بازدهی مثبت را به سهامداران خود اعطا کرده، به گونه ای که این گروه با تحقق بازدهی مثبت 39.54 درصدی به عنوان پربازده ترین صنعت شناخته شده است .

 

براساس گزارش بورس نیوز، گروه ماشین آلات و تجهیزات دارای شش طبقه همچون انواع بالابر، ماشین آلات کشاورزی، انواع پمپ، تهویه و لوازم برقی خانگی است و 15 مجموعه در این گروه فعال هستند .

 

براساس اطلاعات موجود، بورس در حالی طی مدت مذکور بازدهی مثبت 13.39 درصدی را به دست آورده که بازدهی مثبت 39.54 درصدی یعنی حدود سه برابر بازدهی بورس رهاورد گروه ماشین آلات و تجهیزات برای سهامدارانش بوده است .

 

به گونه ای که از میان 15 شرکت فعال در این صنعت تنها سه نماد بازدهی منفی محقق کرده اند و سهام مابقی مجموعه ها با رشد قیمتی همراه بوده است .

 

برهمین اساس، شرکت اشتاد ایران در نماد "تشتاد" از ابتدای پاییز تا سه شنبه هفته جاری بازدهی مثبت حدود 200 درصدی را به سهامداران خود اعطا کرده است که البته سهام این مجموعه در بازار پایه توافقی معامله می شود .

 

براساس این گزارش، در حالی طی دوره مذکور حجم معاملاتی 75 هزار و 174 سهم در نماد "تشتاد" رقم خورده که رتبه نقدشوندگی این نماد 415 مرتبه محاسبه می شود .

 

علاوه بر این، شرکت کمباین سازی ایران با کسب بازدهی مثبت 153.48 درصدی و رتبه نقدشوندگی 360 مرتبه رتبه دوم را به خود اختصاص می دهد و بعد از آن شرکت خدمات کشاورزی با تحقق بازدهی مثبت حدود 53 درصدی در ردیف سوم پربازده ترین سهم در گروه ماشین آلات و تجهیزات قرار می گیرد .

 

همچنین "تایرا" با تحقق بازدهی مثبت حدود 42 درصدی و "لبوتان" با کسب بازدهی مثبت بیش از 41 درصدی در ردیف های بعدی قرار می گیرند. برهمین اساس دو نماد "تشتاد" و "تکمبا" بازدهی مثبت بیش از 100 درصدی را طی دوره مذکور محقق می سازند و دو نماد "تکشا" و "تایرا" بازدهی مثبت 40 تا 60 درصدی را به دست آورده اند .

 

همچنین بازدهی مثبت 10 تا 20 درصدی دستاورد نمادهایی همچون "تکنو"، "آزمایش" "لخزر" و "لخانه" بوده است .

 

این در حالی است که مجموعه های ماشین سازی نیرومحرکه، پمپ ایران و نیز آبسال از کسب بازدهی مثبت بی نصیب مانده اند و با افت قیمتی سهام مواجه شدند .

 

به گونه ای که "تپمپی" بازدهی منفی بیش از 12 درصدی محقق کرد و "لابسا" و "تمحرکه" بازدهی منفی کمتر از دو درصدی را به دست آوردند .

 

علاوه بر این، شرکت سرمایه گذاری پارس توشه با رتبه نقدشوندگی 26 بالاترین رتبه نقدشوندگی را به خود اختصاص داده و در مقابل آن شرکت لوازم خانگی پارس در انتهای جدول جای می گیرد .

 

در پایان این گزارش می افزاید، تعداد 34 هزار و 507 کد معامله با جابه جایی بیش از یک میلیارد و 600 میلیون سهم طی 150 هزار و 369 دفعه معامله ارزشی به مبلغ چهار هزار و 842 میلیارد ریال را رقم زده است. همچنین شرکت تراکتورسازی ایران با حجم معاملاتی بیش از 498 میلیون و 981 هزار سهم به عنوان پرگردش ترین سهم این گروه شناخته شد.

پرشین تحلیل

سهام بورس، تنها کالایی که متاثر از افت قیمت نفت بی‌ارزش شد


کشور ما ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با انواع تهدید ها نظامی و فشارهای اقتصادی مواجه بوده است که به طوریکه با پیشرفت هایی که در زمینه قوای مسلح و تجهیزات نظامی داشته ایم و همینطور عیان شدن تبعات جنگ نظامی برای حامیان منطقه ای کشورهای متخاصم و همینطور برای خود آنها گزینه رویارویی نظامی تقریبا منتفی شده است .

 

اما تنها اهرم فشار باقی مانده در دست قدرت های بزرگ و زورگو اهرم فشار اقتصادی است.البته ناگفته نماندکه تحریم اقتصادی کشورها علاوه بر اینکه باعث وارد آمدن خساراتی به کشور هدف می شود برای خود کشورهای تحریم کننده نیز ضرر و زیان هایی را به همراه دارد .

 

به عنوان یک نمونه واضح می توان از تحریم های اقتصادی علیه ایران در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد.به طوریکه در زمان حاضر شرکت های بزرگ نفتی جهان و غول های خودروسازی دنیا یک به یک به دنبال بستن قراردادهای جدید با شرکت های داخلی هستند .

 

اینکه هدف کشورهای غربی از اعمال فشار و تحریم های اقتصادی علیه دیگر کشورها از جمله ایران چیست کاملا واضح است و آن جلوگیری از پیشرفت کشورهای مستقل در زمینه های علمی فرهنگی و اقتصادی است اما خود تحریمی مقوله ای است که نیاز به تامل و تفکر بیشتر دارد .

 

خود تحریمی به این معنا است که درست برخلاف تحریم که یک کشور خارجی کشوری را مورد تحریم قرار می دهد،کشوری که مورد تحریم واقع شده است با تصمیم ها و اعمالی، خودش را مورد تحریم قرار می دهد و باعث می شود اثرات تحریم کشور های خارجی دو چندان شود .

 

در سالهای اخیر با توجه به صدور قطعنامه های متعدد از سوی سازمان ملل و برخی کشورها همچون آمریکا و اتحادیه اروپا فشار های اقتصادی وارد بر کشورمان شدت گرفت و با توجه به ساختار اقتصادی و صنعتی کشور که متکی به درآمد های نفتی و واردات مواد خام و اولیه است، باعث ایجاد رکود در بخش تولید گردید و از طرفی هم با توسل به بانک مرکزی و استقراض از آن موجب افزایش نقدینگی ناشی از رشد پایه پولی و به دنبال آن تورم را شاهد بوده ایم .

 

باروی کار آمدن دولت جدید در طول یک سال گذشته و با توجه به سیاست های معتدل دولت در زمینه سیاست خارجی و تعامل با دنیا به خصوص در زمینه مذاکرات هسته ای به تدریج فضای خوشبینی بر کشور حاکم گردید و امیدها به بهبود روابط با غرب و کاهش تحریم ها قوت گرفت این فضای خوش بینی با رای اعتماد آوردن تیم اقتصادی دولت کامل شد و به خصوص وزیر اقتصاد که با بالاترین رای اعتماد نمایندگان مجلس به وزارت اقتصاد راه یافت .

 

 اما به تدریج با گذشت زمان، تصمیمات و جهت گیری های کلان اقتصادی دولت باعث بروز نگرانی و تردیدهایی میان سهامداران و سرمایه گذاران در بورس گردید از جمله افزایش قیمت خوراک واحد های پتروشیمی به یکباره تا چندین برابر،افزایش عوارض صادراتی سنگ آهن،افزایش قیمت حامل های انرژی برای صنایع انرژی بر مانند فولاد و سیمان و افزایش مالیات بر ارزش افزوده همگی باعث ایجاد یک شوک به ساختار اقتصادی کشور گردید .

 

تقریبا همه اقتصاددانان بر این موضوع واقف هستند که قیمت انرژی در ایران بسیار پایین است ولی قریب به اتفاق تمامی آنان بر این عقیده هستند که آزادسازی قیمت ها باید به تدریج و با شیب ملایمی همراه باشد .

 

از طرفی هم کاهش پرداخت یارانه های سنگین در بخش حامل های انرژی از سوی دولت به صنایع و یا ایجاد درآمد از محل تعیین عوارض صادراتی و سایر بخش ها برای دولت برای پیشبرد امور جاری کشور بر کسی پوشیده نیست .

 

از سوی دیگر دولت باید به این امر توجه نماید که بخش های اقتصادی و سودآور کشور و صنایعی که ارزآوری خوبی دارند و دارای مزیت نسبی هستند را قربانی منافع کوتاه مدت خود مانند تامین کسری بودجه، ننماید و هروقت که با کمبود منابع روبرو می شود فشار، روی بخش های اقتصادی کشور وارد ننماید اما متاسفانه موضوعی را که در یک سال گذشته شاهد آن بودیم خلاف این امر را ثابت می کند موضوعی که از آن به عنوان خودتحریمی در اذهان اقتصاددانان نقش بسته است .

 

در این بین مقوله اقتصاد مقاومتی به عنوان یک حلقه مفقوده در سیاست های اقتصادی دولت-که همواره مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده و هست-و در میان سرمایه گذاران برای خروج از رکود و مقابله با تحریم ها، مشاهده می شود.همه سرمایه گذاران و فعالان بازار سرمایه تیم اقتصادی دولت را نقطه قوت دولت جدید می دانستند خصوصا وزیر اقتصاد که با بالاترین رای اعتماد به وزارتخانه راه یافت .

 

اما متاسفانه حرکت جدی و محکمی را در بعد حمایت از بازار سرمایه از سوی دولت و وزیر اقتصاد مشاهده نشده است و اقدامات دولت به جای اینکه در جهت کمک به بازار سرمایه باشد کاملا در خلاف آن بوده است به گونه ای که راهبرد دولت در این زمینه در پیش گرفت سیاست های انقباضی جهت کاهش میزان نقدینگی و به تبع آن کاهش نرخ تورم می باشد به طور مشخص همانگونه که اشاره شد در طول یک سال گذشته پس از حرف و حدیث های فراوان راجع به افزایش قیمت خوراک واحد های پتروشیمی، بالاخره این افزایش قیمت تصویب شد و یا در مورد عوارض صادراتی سنگ آهن نیز وضعیت به همین منوال بود .

 

مشکل چندین ساله کشور ما این است که تصمیمات اقتصادی بدون سنجش عواقب و بدون در نظر گرفتن همه جوانب اخذ می گردد، بالابردن یکباره قیمت خوراک صنایعی که بیش از 40درصد ارزش بورس کشور را تشکیل می دهند، صنایعی که در کشور ما به سبب وجود منابع سرشار انرژی از مزیت نسبی برخوردارند و در شرایط تحریم می توان به عنوان صنایعی که ارزآوری خوبی دارند به آنها تکیه کرد،تصمیمی کاملا غیرمنطقی و غیر عقلایی بود و در حوزه سنگ آهن هم موضوع افزایش یکباره عوارض صادراتی همانند یک شوک بود که به فعالان این حوزه وارد شد .

 

افزایش عوارض صادراتی جهت جلوگیری از خروج مواد خام به خارج از کشور به جهت حمایت از اشتغال و ارزش افزوده بالا امری کاملا منطقی است.اما مشکلی که در این زمینه کشور با آن روبرو است عدم تناسب میان ظرفیت استخراج سنگ آهن با ظرفیت فرآوری آن است به طوریکه در زمینه تکمیل زنجیره ارزش صنایع سنگ آهن و گندله و فولاد هنوز نیاز به سرمایه گذاری های کلان هستیم. به گونه ای که در حال حاضر سنگ آهن به چین صادر می شود و در مقابل گندله و کنسانتره سنگ آهن مورد نیاز برای صنایع فولاد سازی را وارد می کنیم .

 

ای کاش مسئولین امر توجه کافی به این مقوله داشتند و قبل از هر تصمیمی به خوبی جوانب امر را سنجیده و با مطالعه کامل نسبت به اخذ تصمیمی مبادرت نمایند تا هم سهامداران و سرمایه گذاران از این تصمیم متضرر نشوند و هم اعتماد و ثبات به بازار سرمایه برگردد .

 

چون در هر شرایطی اعم از تحریم و غیر تحریم رشد بازار سرمایه می تواند مشکل کمبود منابع سیستم بانکی را جبران نماید و موتور محرکی برای رشد اقتصادی و افزایش رفاه اقتصادی باشد .

پرشین تحلیل