رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار درتشریح دلایل نزول بورس پس از مذاکرات هستهای گفت:برگزاری اغلب مجامع عمومی سالانه در روزهای آخر تیر ماه، پرداخت سودهای ۲۷درصدی از سوی بانکها و همچنین سکوت سهامداران حقوقی ازجمله دلایل نزول بورس پس از پایان مذاکرات هستهای در وین بوده است.
به گزارش همشهری، در شرایطی که علامت سؤال بزرگی بر فراز بورس درباره نزول شاخصها پس از پایان مذاکرات هستهای وجود دارد، دیروز محمد فطانت، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در نخستین نشست خبری سالجاری، برخی عوامل نزول بورس را برشمرد و در عین حال آشکارا به سیستم بانکی بهدلیل پرداخت سودهای27درصدی به سپردهگذاران تاخت.او یکی از دلایل نزول بورس را پرداخت سود بدون ریسک از سوی نظام بانکی دانست و در عین حال رفتار حقوقیها را بعد از پایان مذاکرات وین مبتنی بر سکوت و کمبنیه دانست.
محمد فطانت در پاسخ به این پرسش که چرا بورس تهران پس از انجام مذاکرات هستهای مدام در حال کاهش بوده است درحالیکه پیش از آن به سرمایهگذاران وعده صعود شاخص پس از پایان مذاکرات داده میشد و حتی وزیر اقتصاد مردم را به سرمایهگذاری در بورس تشویق میکرد، گفت:یکی از دلایل نزول بورس برگزاری مجامع عمومی شرکتها در تیرماه بود. در 4ماه نخست امسال 363مجمع عمومی برگزار شد که از این تعداد 210مجمع معادل 58درصد آن در تیرماه برگزار شد و از این تعداد نیز 169مجمع در هفته آخر تیرماه برگزار شد.
او با بیان اینکه این موضوع به نزول بورس منجر شده است افزود: فشار بانک مرکزی به بانکها برای کاهش مطالبات مشکوکالوصول به کاهش سود تقسیم شده بانکها منجر شد و این موضوع نیز اثرش را بر شاخص نشان داد.او با اشاره به اینکه بانکها 13درصد از مجموع کل بازار سهام را در اختیار دارند تأکید کرد:مقدار سود قابل تقسیم بانکها از8هزار میلیارد تومان در سال مالی جاری به 600میلیارد تومان کاهش یافت.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تأکید کرد:از سوی دیگر شرکتهای تولیدکننده محصولات معدنی با مشکلاتی چون کاهش قیمت گندله و سنگ آهن روبهرو بودند در عین حال مجامع برخی پالایشگاهها نیز در زمان مقرر برگزار نشد. همه این موضوعات در کنار بروزمسائلی ناشی از ارائه اطلاعات برخی دستگاهها در خصوص نفت خامو میعانات گازی موجب انتشار خبرهای متناقضی در بورس پس از پایان مذاکرات هستهای وین و ایجاد شوک منفی در بازار سهام شد.
او در بخشدیگری ازصحبتهایش با انتقاد شدید از نظام بانکی اعلامکرد:با توجه به رکود در سایر بازارها درحال حاضر تنها بخشی که سود مناسبی تولید میکند نظام بانکی است و این موضوع بسیار جای تعجب دارد.فطانت افزود:پرسش من این است که در شرایطی که در بخش واقعی اقتصاد نمیتوان سود مناسبی تولید کرد، چطور نظام بانکی 27درصد سود تولید میکند؟ بسیاری از بانکها قوانین مصوب را در مورد پرداخت سود رعایت نمیکنند و این موضوع منجر به جذب نقدینگی به سمت بانکها شده است.
او با اشاره به اینکه اجرای روشهای پرداخت سود منجر به کوچ پول به سمت بانکها شده است، اضافه کرد:در حال حاضر نسبت قیمت به درآمد بورس 5.5 مرتبه است که این بهمعنای بازده 20درصدی بورس تهران است. در چنین شرایطی طبیعتا دریافت سود 20درصدی بدون ریسک بهتر از دریافت سود 20درصدی با ریسک است بنابراین سرمایهگذاران ترجیح میدهند سرمایههایشان را وارد نظام بانکی کنند که سود بدون ریسک دریافت کنند تا اینکه سود 20درصدی بورس را با تحمل ریسک زیادتر بهدست آورند.
رئیس سازمان بورس در ادامه با گلایه از رفتار حقوقیها پس از انجام مذاکرات هستهای گفت: میزان فروش خالص سهام از سوی سهامداران حقوقی قبل از اتمام دور پایانی مذاکرات هستهای 480میلیارد تومان بود. بعد از پایان مذاکرات سهامداران حقوقی رقمی را جایگزین این رقم نکردند و این باعث شد بخش زیادی از سهام توسط سهامداران حقیقی خریداری شود. او بهطور تلویحی از رفتار سهامداران حقوقیگلایه کرد و گفت:رفتار حقوقیها بعد از توافق کمبنیه و عمدتا مبتنی بر سکوت بود بر این اساس بار اصلی در این مقطع بر دوش سهامداران حقیقی قرار گرفت.
فطانت در پاسخ به این پرسش که چرا امسال نمایشگاه بورس، بانک و بیمه برگزار نمیشود گفت:برگزاری نمایشگاه بورس وظیفه سازمان بورس نیست و باید این کار به کانونها نظیر کانونکارگزاران وکانون نهادهای سرمایهگذاری واگذار شود.رئیس سازمان بورس افزود: در این زمینه صحبتهای مفصلی انجام شده است و امیدواریم با انتقال تولیت نمایشگاه به اهالی بازار بتوانیم شاهد برگزاری نمایشگاه با وضع مناسبتری باشیم.
او اشارهای به اینکه این مذاکرات با چه گروهی در جریان است نکرد و افزود: برنامه ما این است که برگزاری نمایشگاه همزمان با برگزاری یک همایش بینالمللی باشد.رئیس سازمان بورس به این پرسش که این همایش بینالمللی در چه تاریخی برگزار خواهد شد پاسخ نداد.
رئیس سازمان بورس درباره اجرای اصلاحیه بند 6قانون اصل 44 که در مورد ارائه گزارش از سوی شرکتهای شبهدولتی است گفت: ما مکاتبات زیادی را برای دریافت گزارش از شرکتها و نهادهایی که مشمول این بند از اصلاحیه قانون اصل 44هستند آغاز کردهایم اما متأسفانه تاکنون هیچ شرکت و نهادی در این زمینه اطلاعاتی ارائه نکرده است.او با اشاره به اینکه فقط برخی از شرکتها به نامههای ارسال شده پاسخ دادهاند افزود:
با توجه به اینکه مجلس شورای اسلامی درصدد است گزارش جامعی در این خصوص در صحن علنی مجلس ارائه کند ما از همه شرکتهای شبهدولتی میخواهیم هرچه سریعتر نسبت به ارسال گزارشهای خود اقدام و اطلاعات مورد نظر عملکردشان را به سازمان بورس ارائه کنند.از او پرسیدیم آیا تعداد شرکتها و نهادهایی که مطابق این بند باید گزارش بدهند مشخص است؟ فطانت توضیح داد: تعداد این شرکتها مشخص نیست اما عناوین گروههای این شرکتها در قانون مشخص شده است. فعلا ضمانت اجرایی و قانونی برای اجرای این اصلاحیه وجود ندارد و همین موضوع باعث شده است که این کار با سختیهای زیادی همراه شود.
قطره